Focus op veiligheid

Blickle wielen bevorderen de arbeidsveiligheid in industriële omgevingen

Een veilige en gezonde werkomgeving is een basisprincipe waar elke werknemer recht op heeft. Blickle levert met haar producten een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de veiligheid op het werk. Het veilig verplaatsen en blokkeren in combinatie met een stabiele last verminderen de belangrijkste oorzaken van arbeidsongevallen.

Elke dag is ongeveer 4 procent van alle werknemers in Duitsland ziek (bron: Bundesministerium für Gesundheit, BMG). Dit leidt tot gigantische bedragen voor de nationale economie: 87,6 miljard euro aan verloren productiekosten (loonkosten) en 148,7 miljard euro aan verloren bruto toegevoegde waarde in Duitsland in 2019 (bronnen: Statista, BAUA). Voor een bedrijf betekent dit dat waardevolle medewerkers ontbreken, processen tot stilstand komen, de overgebleven medewerkers meer belast worden, waardoor ook het risico op ongevallen toeneemt en verder ziekteverzuim dreigt.

Helaas zijn transporteenheden met een te hoge start- en rolweerstand vaak de oorzaak van ziekteverzuim in de vorm van aandoeningen aan het lichamelijke bewegingsapparaat. Dit zijn wereldwijd de meest voorkomende oorzaken van arbeidsongeschiktheid, ernstige invaliditeit, beperkte arbeidsgeschiktheid en voortijdige invaliditeit (bron: Bundesinstitut für Arbeitsschutz und Arbeitsmedizin, BAUA). Een kar die in beweging is kan, afhankelijk van de snelheid, al gauw een gevaarlijk projectiel worden. Blickle verdeelt de potentiële gevaren in de intralogistiek in drie gebieden, afhankelijk van de bewegingstoestand van de transporteenheid: bewegen, remmen en stilstaan. In al deze situaties helpt Blickle de arbeidsveiligheid te verhogen.

Bij het besturen van een kar kunnen er zich tal van gevaarlijke situaties voordoen. Een wiel met voetbeschermer biedt bescherming tegen verwondingen door wielen of door obstakels. Blickle-klanten kunnen bij veel zwenk - en bokwielen voor deze optie kiezen.

Blickle ErgoMove im Einsatz

Om arbeidsongevallen te voorkomen is het ook belangrijk dat de bestuurder van een kar tijdens het verplaatsen altijd de controle behoudt. Bij de wielen met trommelrem van Blickle kan, in tegenstelling tot conventionele vergrendelingssystemen, de snelheid van de wagen ook tijdens het rijden worden gereduceerd. Bovendien biedt Blickle een breed assortiment zwenk- en bokwielen met dodemansrem om de persoonlijke bescherming verder te garanderen. De dodemansrem heeft een remkracht tot 600 Newton. In de uitgangspositie zijn de remmen gesloten en ontgrendelen pas bij actieve bediening. Op het gebied van elektrische aandrijvingen maakt de ErgoMove-serie  van Blickle gebruik van elektromechanische dodemansremmen. Dankzij de automatische remontgrendeling door een sensor-handdetectie op de bedieningshendel is beweging van de kar alleen mogelijk als de bestuurder beide handen actief op de kar heeft. Wanneer een handgreep wordt losgelaten, remt de kar onmiddellijk. De noodstop en de knelbeveiliging voorkomen bovendien druk- en knelverwondingen en voldoen daarmee aan de hoogste veiligheidsnormen.

Arbeidsveiligheid staat niet alleen centraal bij het verplaatsen en afremmen van lasten, maar ook tijdens de stilstand. Hier spelen de uitgebreide vergrendelingssystemen van Blickle een belangrijke rol. Deze zijn ofwel direct in de wielen geïntegreerd als wiel- en draaikransrem of ze kunnen ook als zelfstandige eenheden flexibel op de kar worden gemonteerd, zoals onze vastzetvoet. Deze is vergelijkbaar met een klassieke krik. Het verschil zit in het feit dat ze de last van de transporteenheden halen zonder ze op te tillen. Wanneer de vastzetvoet bediend wordt, ontstaat een contactdruk van ongeveer 600 Newton tussen de kar en de grond. Zo zorgen ze ook bij zware lasten voor een veilige steun. De remkrachten blijven steeds constant, ongeacht de feitelijke belasting.

Als bescherming tegen elektrostatische ontlading heeft Blickle voor bijna alle wielen een elektrisch geleidende uitvoering in het gamma. Deze beschermt de gebruiker van een kar tegen pijnlijke elektrostatische ontlading en bovendien wordt gevoelig materiaal beschermd tegen beschadiging. Hiermee ondersteunt Blickle ook de fabrikanten van elektrische en mechanische apparatuur bij de naleving van de Europese ATEX-richtlijnen.