Als het ware geruisloos voor minder lawaai

De wielen van Blickle verminderen de geluidsproductie aanzienlijk

Te veel lawaai maakt ziek, en dat geldt zeker ook op het werk. Een hoge geluidsproductie beschadigt het gehoor en het autonome zenuwstelsel. Er zijn echter vele maatregelen die daartegen kunnen worden genomen, waaronder de toepassing van geruisloze wielen aan transportwagens in industriële en commerciële omgevingen. Hiertoe bieden wij talrijke varianten met speciale loopvlakken.

Het Duitse Bundesamt voor milieu (UBA) formuleert het als volgt: "Het in de grondwet van de Bondsrepubliek gegarandeerde recht op leven en lichamelijke integriteit geldt zonder beperkingen in iedere situatie – en dus ook voor alle werknemers tijdens hun arbeid." In de praktijk zien de zaken er echter anders uit: Volgens een verslag met als titel "Veiligheid en gezondheid op het werk" van het Duitse ministerie van Arbeid en Sociale Zaken werden er in Duitsland tijdens het jaar 2017 alleen al 13.000 gevallen van gehoorverlies gemeld. Daarvan werden 6.849 gevallen als beroepsziekte erkend.

Volgens het Bundesamt voor milieu moeten voor de lawaaireductie verschillende maatregelen worden getroffen. Daartoe behoren onder andere “technische maatregelen direct aan de bron en geluidsarmere operationele mogelijkheden”. Dat laatste kan worden bereikt met oplossingen die op het eerste gezicht niet direct met het onderwerp lawaaireductie te maken hebben, zoals het gebruik van wielen met bijzonder geluidsarme loopvlakken aan transportwagens."Vaak worden wielen met een te hard loopvlak toegepast, omdat de gebruiker denkt dat draagvermogens van zacht loopvlakken kleiner zijn en de rolweerstanden groter", verklaart Matthias Hellstern, productmanager bij Blickle. Dat dit niet zo is tonen de speciale materialen die het bedrijf in zijn assortiment heeft, en die zich in vele toepassingen hebben bewezen. "Wielen worden vaak onderschat. Ze beïnvloeden de geluidsemissie bij het transport van goederen in de basis. ", zegt Hellstern. Naar gelang het transportmiddel wordt het door de wielen veroorzaakte lawaai, zelfs nog vele keren versterkt.

Bijzonder zacht loopvlak

Voor toepassingen waar het rijcomfort, de goede demping en een duidelijke lawaaivermindering vereist zijn, is de zachtrubberserie Blickle "SoftMotion" het beste geschikt. Door het speciale loopvlak van hoogwaardig elastisch massief rubber glijden de wielen stil en geruisloos over de bodem, zoals bij de toepassing op servieswagens of bij het transport van schokgevoelige onderdelen. Het dikke loopvlak van hoogwaardig elastisch massief rubber zorgt met zijn speciaal aangepaste vorm in combinatie met een loopvlak van hardheid 55 Shore A, voor een lage rolweerstand en een stille loop. Voor een zeer hoog rijcomfort en een geruisloze loop staat de serie ALBS. Dankzij de bijzonder dikke bekleding en de convexe vorm van het loopvlak van Blickle Besthane® Soft kunnen de werknemers de transportwagens gemakkelijk en geruisloos verplaatsen. De wielen van de serie ALBS vertonen een zeer geringe opwarming bij dynamische belasting en zijn bijzonder geschikt voor toepassingen met hogere snelheden.
Meer inlichtingen over Besthane® Soft

Ook geschikt voor een gevoelige omgeving

In de sectoren levensmiddelen en hygiëne worden vaak harde, en daardoor luidruchtige wielen toegepast. Daarvoor hebben wij de wielseries POTHS enPOBS entgegen. Met deze beide Radserien kunnen zware lasten ook in gevoelige hygiënesectoren geluidsarm en met zeer hoog rijcomfort worden verplaatst.

De wielserie POTHS van Blickle bestaat uit een zware en stabiele polyamide velg met een loopvlak van thermoplastisch polyurethaan. Het gaat daarbij om een zacht loopvlak met een hardheid van 80 Shore A, die naast een lage rolweerstand ook goede dempingseigenschappen heeft. Dat vermindert het lawaai bij het transport en maakt een aangename en trillingsvrije loop mogelijk. De verbinding tussen het loopvlak en de velg zorgt voor een hoog draagvermogen en de mogelijkheid tot inveren. POTHS is vloerbesparend en niet-strepend in gebruik.

Als beste oplossing in de sector hygiëneoplossingen zet Blickle in op de wielserie POBS. Dit heeft een extra dik loopvlak van het zachte, premium polyurethaan Blickle Besthane® Soft, dat op een velg van polyamide wordt gegoten. Op die manier kan ook in een gevoelige omgeving een zeer lage rolweerstand, een geluidsarme en vloerbesparende loop, alsook een hoog rijcomfort worden bereikt. Bovendien zijn deze wielen vochtbestendig, corrosiebestendig en vertonen een zeer hoge bestendigheid tegen vele agressieve stoffen.

Stil over kasseistenen

De stille wielen hebben zich al in vele toepassingen bewezen, zoals het voorbeeld van een traditierijke Duitse bakkerij toont. Het scenario: Al 's morgens vroeg om 04:30 rijden werknemers van een filiaal in de binnenstad dagelijks servieswagens over de kasseistenen en veroorzaken daarbij veel lawaai. Om de geluidsproductie te verminderen, wendde de directie zich aan ons met het verzoek een alternatief te vinden voor de tot dan toe gebruikte apparaatwielen met expanderbevestiging.
Naar het succesverhaal

Duidelijke voordelen voor glasproducenten

Ook bij een glasproducent van wereldformaat met zijn hoofdkantoor in Frankrijk, boekten wij succes. De groep produceert dagelijks meer dan 4,3 miljoen hoogwaardige kristal- en glasartikelen in vijf fabrieken over de hele wereld. Daarbij worden in totaal 250 laadperronsn op wielen toegepast, waarmee de producten van de uitgang van de oven naar de verschillende opslagplaatsen, voor eindafwerking of voor verzending worden vervoerd. Telkens wordt tot 1,5 ton aan goederen verplaatst. Overigens zijn er op dat traject vele hindernissen: Op vele plaatsen is de vloer bedekt met gebroken glas of overschotten van plasticfolie. Door de verschillende problemen tussen laadperrons en de folieresten, die zich vaak om de wielassen wikkelen, ontstond er veel lawaai. Bovendien had de klant problemen met glasbreuk, omdat de producten tijdens het transport tegen elkaar stootten of op de grond vielen. Bij het zoeken naar een alternatief, wendden de Fransen zich uiteindelijk tot ons.

De bouwhoogte van de transportkarren was daarbij ook een vereiste die moest worden nageleefd. Daarom werd de constructie van de wagens gewijzigd en werd de toepassing van geveerde zwaarlastwielen aanbevolen. De elastische massief rubber band in de lichtloopkwaliteit 'Blickle EasyRoll', in combinatie met de bijzonder robuuste geveerde behuizing de LSFN-serie voldeden probleemloos aan de eisen van de glasproducent. De zwaarlastwielen dempen efficiënt het stoten en verminderen aanzienlijk de akoestische belasting. Een extra bescherming verhindert dat de alom verspreide folieresten op de wielas gaat vastzitten en het wiel blokkeren.