Kleine componenten die grote dingen verplaatsen

Geleidingswielen van Blickle voor transport- en sorteersystemen

Transport- en sorteersystemen - bijvoorbeeld in logistieke centra of op luchthavens, moeten een moeilijke taak volbrengen: Er worden steeds hogere snelheden en belastingen van de systemen geëist, terwijl operators tegelijkertijd een betrouwbare functie verwachten met de kortst mogelijke stilstandstijden. Blickle biedt een breed assortiment geleidingswielen voor deze toepassingen, die met hun hoge kwaliteit en uitstekende mechanische eigenschappen zelfs aan de strengste eisen voldoen.

De koeriers-, express- en pakketindustrie (CEP) groeit snel. Dit is voor een groot deel te danken aan de bloeiende onlinehandel, waardoor het aantal orders omhoog schiet. Tegelijkertijd verwachten klanten echter steeds snellere levertijden, vaak zelfs op dezelfde dag. Dit stelt hogere eisen aan de CEP-dienstverleners – en aan de transport- en sorteersystemen in hun enorme logistieke centra.

Een vergelijkbaar beeld is bijvoorbeeld te zien op internationale luchthavens: Deze worden steeds groter en hebben te maken met een steeds groter aantal passagiers. Natuurlijk heeft elke passagier het recht om zijn bagage snel en correct naar het juiste vliegtuig of balie te laten vervoeren. Ook voor de transport- en sorteertechniek is dit een moeilijke opgave, die alleen met absoluut hoogtechnologische systemen kan worden vervuld.

Gespecialiseerd in elk detail

Daarom zijn moderne transport- en sorteersystemen zeer gespecialiseerd en tot in het kleinste detail aangepast aan de betreffende toepassing. Het begint met het kiezen van de juiste geleidingswielen: De kleine componenten zorgen voor de gewenste beweging in alle transportsystemen – of het nu gaat om logistieke centra, luchthavens, de industrie of de mijnbouw. Deskundigen maken onderscheid tussen twee soorten: de ene zijn geleidingswielen, die aan componenten of onderdelen zijn bevestigd om ze langs de loopbaan te geleiden. De contacten tussen wiel en geleider zijn meestal kort, maar frequent. De andere variant zijn loopwielen die een bepaalde, gelijkmatige belasting permanent absorberen – bijvoorbeeld in transportbanden voor bagage of pakketten.

“De eisen die aan de wielen worden gesteld, zijn net zo verschillend als de toepassingsgebieden”, legt Maximilian Hoffmann, productmanager bij de wiel- en zwenkwielspecialist Blickle, uit. “Ze worden niet alleen onderworpen aan zeer verschillende spanningen afhankelijk van de toepassing, maar ook de externe invloeden kunnen sterk variëren. De omstandigheden in een bagagesorteerinstallatie op de luchthaven zijn immers totaal anders dan in een bulkmateriaaltransportsysteem in de openluchtmijnbouw, bijvoorbeeld.”

Hoge kwaliteit of geoptimaliseerde kosten

Om deze reden heeft Blickle een uitgebreid portfolio ontwikkeld van geleidingswielen die perfect zijn aangepast aan de respectievelijke gebruiksomstandigheden. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, materialen en draagvermogens erhältlich. Voor hoge snelheden en belastingen worden hoogwaardige oplossingen met een stalen of polyamide wielkern aanbevolen, net als de serie FTH und FSTH. De rollen zijn voorzien van loopvlakken van het veelzijdige polyurethaan-elastomeer Blickle Extrathane®. Ze worden gekenmerkt door de volgende eigenschappen:

  • geluidsarme loop
  • lage rolweerstand
  • vloerbesparend
  • niet-strepend
  • zeer slijtvast

De serie FPOB vheeft een loopvlak van het dynamisch bijzonder belastbare polyurethaan-elastomeer Blickle Besthane®,die een zeer lage rolweerstand heeft. Het is ontworpen voor toepassingen met ongunstige omgevingsomstandigheden en is onder andere bestand tegen hydrolyse. Dit betekent dat regelmatig contact met vocht, in tegenstelling tot andere materialen, niet leidt tot snellere slijtage. In tegenstelling tot wielkernen van staal of aluminium is de polyamide wielkern corrosiebestendig. Dit maakt dit geleidingswiel bijzonder geschikt voor buitengebruik.

Als daarentegen de nadruk ligt op kosteneffectiviteit bij het gebruik van geleidingswielen, biedt Blickle verschillende kostengeoptimaliseerde oplossingen, zoals de serie FPO. Deze serie maakt indruk met zijn hoge draagvermogen, chemische bestendigheid n veelzijdige toepassingsmogelijkheden. Het loopvlak is gemaakt van breukvast en soepel lopend polyamide. Met de serie FPTH heeft Blickle wielen en zwenkwielen met een thermoplastisch polyurethaan loopvlak in het assortiment. Deze scoren met een bijzonder geluidsarme loop, zijn ook hydrolysestabiel en daarom bij uitstek geschikt voor gebruik buitenshuis.

Vulkollan®-wielen nieuw in het assortiment

Geheel nieuw in het portfolio van Blickle is de serie FSVU met een loopvlak van Vulkollan®. De voordelen van dit materiaal zijn onder andere een lage rolweerstand, een hoge dynamische belastbaarheid en een geluidsarme loop. De wielen en zwenkwielen zijn ook niet-strepend en vloerbesparend, geschikt voor hoge snelheden en draagvermogens en voor dwarsliggers. Mocht het standaard assortiment niet voldoende zijn, dan is Blickle ook gespecialiseerd in de ontwikkeling en productie van speciale oplossingen.