Wiellagers

Glijlager. Rollager. Kogellager.

Glijlager
Rollager
Kogellager
Centraal kogellager (C) met naafbescherming
Kogellager-CC
Kogellager-C-kogellagerafdichting
Kogellager-CC-kogellagerafdichting
Pendelrollager

Glijlager
(‘G’ in het artikelnr.)

Rollager
(‘R’ in het artikelnr.)

Kogellager
(‘K’ in het artikelnr.)

Centraal kogellager (C) met naafbescherming
(‘KA’ of ‘KF’ in het artikelnr.)

Twee centrale kogellagers (CC) met naafbescherming
(‘KA’ of ‘KF’ in het artikelnr.)

Centraal kogellager (C) met naafbescherming en extra kogellagerafdichting
(‘KAD’ of ‘KFD’ in het artikelnr.)

Twee centrale kogellagers (CC) met naafbescherming en extra kogellagerafdichting
(‘KAD’ of ‘KFD’ in het artikelnr.)

 

Pendelrollager
(‘PR’ in het artikelnr.)

 

Het glijlager is een eenvoudige, voordelige en ongevoelige wiellager. Bovendien is deze corrosiebestendig en onder normale toepassingen onderhoudsvrij. Glijlagers worden vooral op apparaten- en transportsysteemwielen gebruikt, waar slechts met lage snelheden en niet al te vaak mee gereden wordt.
Bij wielen met stalen naafbussen worden glijlagerbussen van polyamide gebruikt. Bij hogere snelheid en hogere belasting kunnen warmloopproblemen ontstaan. Gegoten wielen met glijlager moeten regelmatig gesmeerd worden.

Het rollager is een robuuste, bestendige en uiterst onderhoudsvrije wiellager, die slechts een kleine inbouwplaats vereist. Rollagers (ook naaldlagers genoemd) hebben een kleine radiale lagerzetting op het lager en hebben zich voornamelijk bewezen bij wielen voor transportsysteem. Het rollager bestaat uit stalen naalden die in een kunststof of stalen kooi zijn gemonteerd. Deze naalden rollen daarbij tussen de as en de wielnaaf. Omdat bij de omwenteling om de as geen glij- maar rolwrijving optreedt, is de rolweerstand van het wiel ook bij hogere belastingen relatief laag. Rollagers worden met een duurzaam vet gesmeerd en zijn ook onder normale toepassingen onderhoudsvrij. Naast de normale uitvoering zijn rollagers ook in roestvaste uitvoering leverbaar (-XR in het artikelnr.).

De wiellager met rolkogellagers (ook wel precisiekogellagers genoemd) voldoet aan de hoogste normen voor draagvermogen, roleigenschappen (zelfs bij hogere snelheden) en weerstand tegen omgevingsinvloeden. Rolkogellagers hebben de kleinste lagerzetting en worden vooral toegepast in technisch moeilijke transportsysteemwielen en zwaarlastwielen. Als stofbescherming wordt een afdekplaat gebruikt (niet-slepende dichting, zogeheten Z-lager). Voor speciale vereisten kunnen kogellagers met een of twee afdichtingen (slepende afdichting, zogeheten RS- of 2RS-lagers) worden ingebouwd. Met afgedichte kogellagers (RS, 2RS) uitgevoerde wiellager mogen niet na-gesmeerd worden, aangezien het kogellager daardoor kan worden beschadigd. Rolkogellagers worden met duurzaam vet gesmeerd en zijn onder normale toepassingen onderhoudsvrij. Standaard zijn twee kogellagers in de naaf gemonteerd. De binnenring van de kogellager worden met een afstandsbus op afstand gehouden, zodat het wiel in de opname axiaal gespannen wordt. Naast de normale uitvoering zijn kogellagers ook roestvaste uitvoering (-XK in het artikelnr.) met hittebestendig speciaal vet gesmeerde uitvoering beschikbaar (-HK of -HXK in roestvaste uitvoering in het artikelnr.) of als hittebestendig kogellager (hittebestendig kogellager, -IK in het artikelnr.). Hittebestendige kogellagers zijn bij een lager draagvermogen geschikt voor een temperatuur van -30 °C tot +300 °C.

Een centraal kogellager biedt een zeer precieze, licht loop en een goede afdichting. Deze lagers worden meestal bij kunststofwielen met kleine belasting en bij geleidingswielen gebruikt. Daarbij wordt het kogellager vormgevend omgoten met de velg. Als standaard is het centrale kogellager met twee afdichtingsschijven (slepende afdichtingen, zogeheten 2RS-lagers) uitgerust. Kogellagers worden met duurzaam vet gesmeerd en zijn onderhoudsvrij bij normale toepassingen. De extra kogellager afdekking van kunststof zorgt voor de naafbescherming en een bescherming van het kogellager. Bij de montage van het wiel in de zwenk- en bokbehuizing zijn in vergelijking met conventionele wiellagers met gestanste kogellagers geen flenshulzen vereist.

Het wiellager met twee centrale kogellagers biedt een zeer precieze, lichte loop en een goede afdichting bij vervulling van de hoogste vereisten aan het draagvermogen. De kogellagers worden daarbij vormgevend met de velg omspoten. Standaard zijn de centrale kogellagers met twee afdichtingen (slepende afdichtingen, zogeheten 2RS-lagers) uitgerust. De kogellagers worden met duurzaam vet gesmeerd en zijn onder normale toepassingen onderhoudsvrij. De extra kogellagerbescherming uit kunststof omsluit de wielnaaf en zorgt voor een naafbescherming. Bij de montage van het wiel in de zwenk- en bokbehuizing zijn in vergelijking met klassieke wiellagers met gestanste kogellagers geen flenshulzen vereist.

Voor afdichtingsvereisten aan het kogellager bij corrosiebelastende toepassingen in een natte omgeving, is een speciale extra afdichting voor het kogellager beschikbaar. De combinatie van kogellagerafdichting (slepende afdichtingen, zogeheten 2RS-lagers), spleetafdichting en extra slepende afdichting biedt het kogellager optimale bescherming tegen spatwater en vervuiling. Wielen met extra kogellagerafdichting zijn wasmachinebestendig. De slepende afdichting heeft een iets hogere rolweerstand tot gevolg.
Kogellagers worden gesmeerd met duurzaam vet en zijn onderhoudsvrij bij normale toepassingen.
De extra kogellager afdekking van kunststof zorgt voor een naafbescherming en een bescherming van het kogellager. Bij de montage van het wiel in zwenk- en bokbehuizing zijn in vergelijking met conventionele wiellageringen met geperste kogellagers geen flenshulzen vereist. Bij de kogellagerbescherming (-HKA, -XKA in het artikelnr.) wordt in tegenstelling tot de variant met kogellagerafdichting afgezien van de extra slepende rubber afdichtring. De variant -XKA is wegens het roestvaste kogellager ook wasmachinebestendig.

Voor afdichtingsvereisten aan het kogellager bij corrosiebelastende toepassingen in een natte omgeving, is een speciale extra afdichting voor het kogellager beschikbaar. De combinatie van kogellagerafdichting (slepende afdichtingen, zogeheten 2RS-lagers), spleetafdichting en extra slepende afdichting biedt het kogellager optimale bescherming tegen spatwater en vervuiling. Wielen met extra kogellagerafdichting zijn wasmachinebestendig. De slepende afdichting heeft een iets hogere rolweerstand tot gevolg. Kogellagers worden gesmeerd met duurzaam vet en zijn onderhoudsvrij bij normale toepassingen.
De extra kogellager afdekking van kunststof zorgt voor een naafbescherming en een bescherming van het kogellager. Bij de montage van het wiel in de zwenk- en bokbehuizing zijn in vergelijking met conventionele wiellagers met gestanste kogellagers geen flenshulzen vereist. Bij de kogellagerbescherming (-HKA, -XKA in het artikel-nr.) wordt in tegenstelling tot de variant met kogellagerafdichting afgezien van de extra slepende rubber afdichtring. De variant -XKA is wegens het roestvaste kogellager ook wasmachinebestendig.

Pendelrollagers hebben twee rolrijen, die een groot raakvlak met de velg hebben en zodoende een extreem hoog draagvermogen bij relatief kleine afmetingen bereiken.
Pendelrollagers zijn hoekbeweeglijk en daarom niet gevoelig voor draaibuigingen van de as. Dankzij het extreem hoge draagvermogen wordt een zeer hoge betrouwbaarheid bereikt. Pendelrollagers worden daarom vooral in zwaarlastwielen, voornamelijk voor de installatiebouw (drielagen), ingezet. Standaard zijn twee pendelrollagers in de naaf gemonteerd. De binnenringen van de kogellager worden met een afstandsbus op afstand gehouden, zodat het wiel in de opname axiaal gespannen wordt.
Pendelrollagers hebben als standaard geen afdichting. Desgewenst is een speciale afdichting voor pendelrollagers leverbaar.