Zware gewichten veilig verplaatsen

Ruim aanbod van Blickle-wielen voor zware lasten

Zowel voor luchthavens als voor productiehallen: Waar zware lasten van tonnen, moeten worden verplaatst, worden vaak speciale transport-platformen toegepast. Van cruciaal belang vormt daarbij de geschikte onderbouw. Robuuste wielen zijn nodig, om ervoor te zorgen dat de ‘zware onderdelen ’ vlot kunnen worden verreden. Daartoe bieden wij een ruim aanbod van zwaarlast-wielen, die tot wel 100 ton kunnen dragen.

Ons nieuwe vlagschip op het gebied van zwaarlast-wielen is het draagvermogen tot 30 ton. Het is uitgerust metzwaarlast-wielen van gietpolyamide die vooral op een gladde bodem een zeer lage rol- en zwenkweerstand bieden. Behalve zijn compacte constructie kenmerkt dit zwaarlast-wiel zich door een extreem hoge stijfheid. De hier toegepaste draaikrans is bijzonder robuust en beschikt over een vierpunts-zwenklager.

Typische toepassingsgebieden van zwaarlast-wielen zijn:

Voor transport zonder schokken, om goederen onbeschadigd op hun bestemming te brengen, zijn er bovendien ook geveerde versies in het aanbod. Die blinken uit door hun goede veer- en dempende eigenschappen, en worden geselecteerd voor iedere specifieke toepassing. Op wens van de klant kunnen ook oplossingen worden gecreëerd die op een specifieke toepassing van de klant afgestemd zijn. "In het zwaarlast-bereik krijgen we telkens weer te maken met de vereiste zeer hoge draagvermogens te combineren met een compacte constructie", zo verklaart Thomas Zimmer, hoofd van de constructieafdeling Zwaarlastwielen bij Blickle. "Onze klanten hechten daarbij veel waarde aan een goed rijcomfort. Als gevolg daarvan zien wij een trend weg van stalen - en gietijzeren wielennaar wielen me polyurethaan loopvlak wat ook de vloer beter spaart."

Speciale productie voor de luchtvaartindustrie

Zo worden bij de drievoet-staander van de firma HYDRO, met een capaciteit van 110 ton, de gelaste zwaarlast-wielen LSD-SETH van Blickle toegepast, als een speciale productie met verlengde as om de staander nauwkeurig onder het vliegtuig te kunnen positioneren. Al sinds 50 jaar ontwikkelt HYDRO als toonaangevend bedrijf in de sector producten voor de constructie en het onderhoud van vliegtuigen en aandrijvingen. Op het gebied van Ground Support Equipment is HYDRO met zijn drievoet-staanders in staat om bijzonder economisch en efficiënt onderhoud van vliegtuigen uit te voeren, en beslaat daarbij het volledige spectrum van de luchtvaart met een capaciteit tot 210 ton. "Onze klanten slepen onze drievoet-staanders over lange afstanden bij hoge snelheden en soms over hobbelige ondergrond naar de plek van gebruik", zo verklaart Pamela Lanzillotti, hoofd van de Business Unit Ground Support Equipment bij HYDRO. "Daarom hebben we speciaal gezocht naar wielen met een lage rolweerstand , en samen met Blickle hebben wij een passende speciale oplossing ontwikkeld."

Viervoudig wiel voor gebruik bij modulaire transportsystemen

In een andere toepassing voor de lucht- en ruimtevaart scoort een gelast viervoudig zwaarlast-wiel. De klant zocht voor het transport van zware en delicate vliegtuigcomponenten LSDGTH 302K42FS92209785naar een zwenkwiel met voetbescherming, die ook met verontreinigingen van de bodem op de rijbaan overweg kan. Omdat de last met de hand wordt verschoven, was ook een lage rolweerstand belangrijk. Hiervoor ontwikkelden wij een gelast zwaarlastwiel met een robuuste draaikrans. De relatief lage bouwhoogte maakte een hoge stabiliteit van de behuizing mogelijk. Door het gebruik van vier wielen per stel wordt de last verdeeld over een grotere oppervlakte, wat een lichtere loop bewerkstelligt. Voor een lage rolweerstand werd een gietijzeren velg met loopvlak van hoogwaardig polyurethaan-elastomeer Blickle Extrathane® gebruikt, dat bovendien de vloer spaart. Het wiel werd uitgerust met een voetbescherming, om verwondingen door de wielen van het voertuig of door rondslingerende voorwerpen te vermijden. Een schraper van polyurethaan schuurt bovendien kleine voorwerpen uit de weg en zorgt zo voor een ongestoorde rit, zonder schokken.
Naar het succesverhaal

Een viervoudige zwaarlast-wielset met vering werd ontwikkeld door onze ingenieurs voor gebruik bij modulaire individuele transportsystemen, die lasten tot 500 ton verplaatsen. Om de last op de ondergrond op een groter oppervlak te verdelen, had de klant voor zijn transportsysteem behalve de aandrijfwielen ook steunwielen nodig. Die moesten elk vijf ton dragen en geveerd zijn, om oneffenheden in de vloer te compenseren. Het speciaal voor de klant ontwikkelde zwaarlast-wiel, uitgerust met twee polyurethaanveren en vier wielen van gietijzer met loopvlak van polyurethaan Blickle Besthane® voldeed aan de vereisten en toonde zich optimaal voor de gewenste toepassing.

Het zwaarlast-aandrijfwiel overtuigt door zijn enorm hoog draagvermogen

Het zwaarlast-aandrijfwiel met loopvlak van polyurethaan Blickle Extrathane® stelt ook een nieuw voorbeeld. Het kan tot 100 ton dragen, wat bijna 25 procent meer is dan vier aparte wielen. Behalve het hoge draagvermogen biedt de Blickle-oplossing meer veiligheid bij lagere montagekosten voor de klant. Door de optimale krachtverdeling is bovendien een dunnere wielas mogelijk, wat tot een verdere kostenbesparing leidt.
Naar het succesverhaal

Wilt u de functies van zwaarlastwielen meer in detail bekijken? Hier wordt u naar onze animaties geleid!